Våga prata mer om våldtäkt i Göteborg

Våldtäkt är ett ämne som alla är ense om att det borde pratas mer om, men inte alla vågar öppna upp om det. Var den som vågar prata om våldtäkt i Göteborg.

Hur hamnade du i den situationen? Var det en främling, en vän eller en familjemedlem? Vad hände? Hur hanterade du situationen efteråt? Det du gör direkt efter en våldtäkt kan påverka hur du kommer att hantera traumat efteråt. Det är verkligen inte lätt att hantera en våldtäkt, men du kan göra några småsaker för att det ska kännas lite lättare. Din trygghet och frid är viktigast.

Berätta för en nära vän, någon som du fortfarande litar på. Åk till ett sjukhus i Göteborg så snart du kan, gärna innan du har duschat eller ens borstat håret. De kan hjälpa dig med en undersökning för våldtäktsoffer, som samlar in bevis på att du har blivit våldtagen. Det kan vara något så enkelt som ett fingeravtryck. De kan ge dig vård för återhämtning. Det är okej att din vän följer med.

Det mentala traumat efter en våldtäkt

Många upplever i åratal att de fortfarande är skräckslagna. Mary blev våldtagen när hon var ung, och 33 år senare är det som att allt kommer tillbaka igen när hon tänker på det. Därför är det ingenting du ska försöka trycka undan eller glömma, eftersom det oftast bara gör det värre. Första steget mot att bearbeta ditt trauma är att prata med någon, en vän eller en psykiatriker, eller båda.

Det är också okej att göra det du känner att du måste för att kunna vara trygg i hemmet. Du kanske byter lås, eller sätter en stol under dörrhandtaget. Det är normalt att du känner dig otrygg och rädd. Skäms inte för något sådant. Ibland känns det bättre att ha en vän som du litar på vid din sida under dina värsta dagar.