Vem är målare och vem är konstnär?

Alla som använder färg och penslar är inte målare. Somliga är konstnärer. Men någon som målar om vardagsrummet hemma i din bostad kanske skulle kalla sig målare snarare än just konstnär.

Hur definierar man en målare? Skulle till exempel någon som egentligen kallar sig för konstnär bli förolämpad av att bli kallad för “målare”? Det är ju ändå det de gör. De målar tavlor. De använder färg och penslar. Om inte det är en målare så är frågan vad som är en målare. Men det är nog ändå få tillfällen som man hört till exempel Leonardo da Vinci eller Picasso refereras till som “målare”. Begreppet “måla” brukar vara reserverat för någon som använder färg och penslar till någonting annat än att måla tavlor. Man brukar generellt hänvisa till de som målar staket, båtar, fasader, väggar och liknande objekt.

Upp till betraktaren

Det brukar inte fungera vice versa heller. Oavsett hur bra jobb en målare gör, så kanske man inte kan jämföra en skicklig målare i Stockholm med konstnärer från Anchiano. Men å andra sidan avgörs konst i betraktarens ögon. Tycker du att ommålningen i ditt vardagsrum är konst, så är det väl konst. Åtminstone för dig. Den där väggmålningen kanske betyder allt för dig. Det hade dock varit intressant om du när du ringde målaren presenterade projektet som att du önskade dig ett konstverk på väggen. Då hade de nog blivit lite förvånade och hänvisat dig till någon italiensk galleria eller något i den stilen istället.